Krijgt u een nieuwe knie of schouder? En rookt u? Dan heeft u 1,5 keer meer kans op het krijgen van een infectie na de operatie dan een niet-roker. Dat verschil is op te heffen als u 6 weken voor de operatie met roken stopt. Daarom is de afdeling Orthopedie gestart met het project Preoperatief stoppen met roken. Arts-assistent orthopedie Paul Burgers van het HagaZiekenhuis won met dit idee de OOR Doelmatigheidsprijs 2019.

Paul vertelt: “Als patiënten een orthopedische prothese krijgen, proberen we de kans op complicaties, zoals wondproblemen of infecties, zo klein mogelijk te houden. Vooral een infectie van de prothese is een gevreesde complicatie. Deze heeft grote invloed op zowel de gezondheid van de patiënt als de gewrichtsfunctie. Vaak is een nieuwe operatie noodzakelijk. Uit onderzoek is gebleken dat rokers een 1,5 keer grotere kans hebben op zo’n infectie. Maar als een roker 6 weken voor de operatie stopt, is de infectiekans net zo groot als die van een niet-roker.”

Niet met lege handen naar huis

Orthopeed Petra Flikweert en anesthesist Marie-Claire de Jager ondersteunden het idee  meteen. Petra: “We zeiden direct: hier moeten we iets mee doen. In het verleden hing het van de arts af of deze voor een operatie aandacht gaf aan het rookgedrag van de patiënt. Maar nu zijn we binnen de Orthopedie hier veel strikter in. De meeste patiënten willen ook wel stoppen met roken als we uitleggen wat de risico’s zijn. En we willen ze niet met lege handen naar huis sturen. Als ze dat willen,  bieden we concrete hulp aan.”

Die hulp bestaat uit het doorverwijzen van patiënten naar SineFuma. Een medewerker van dit bedrijf, gespecialiseerd in het stoppen met roken, werkt op afroep in het HagaZiekenhuis. Paul: “Het beste is de patiënt 6 weken voor en 2 weken na de operatie niet rookt. Maar je hoopt natuurlijk dat patiënten helemaal stoppen met roken. SineFuma claimt dat 80% van de rokers voor de korte termijn stopt met roken, en 60% voor de lange termijn. Maar we gaan het hele proces natuurlijk evalueren.”