Pet BehrMevrouw Pet Behr (74) is de eerste orthopediepatiënt van het HagaZiekenhuis die in het LangeLand Ziekenhuis is geopereerd. Op 6 november 2017, stipt om 8.30 uur, kreeg zij een nieuwe heup van haar eigen Haga-orthopeed Aernout Langeveld. Beiden blikken terug op een geslaagde ingreep.

Eén dag later zit mevrouw Behr alweer kwiek rechtop in haar bed. “Ik heb geen pijn, alleen als ik de heup belast. Maar dat hoort er nog even bij”, zegt ze relativerend.

Het is haar goed bevallen, deze operatie in het LangeLand. “Ik woon in Wateringen en wilde in eerste instantie liever niet in Zoetermeer geopereerd worden. Ik had gewoon niet zo’n hoge hoed op van het LangeLand Ziekenhuis. Maar nu ik hier ben, is het me heel goed bevallen. Iedereen is hier zó aardig.”

Eerste keer in ziekenhuis

Dat begon al toen ze aankwam. “Ik werd direct heel vriendelijk door iemand opgevangen en naar boven begeleid. Elke keer kwamen mensen vragen hoe het met mij ging; verpleegkundigen, stagiaires, medewerkers van de anesthesie. Toen kwam de anesthesist, een heel lieve vrouw. Zij stelde me gerust, want ik was eerlijk gezegd wel een beetje bang. Ik heb nog nooit in het ziekenhuis gelegen en nog nooit medicijnen geslikt. En nu zou ik een ruggenprik krijgen en heel veel pillen tegelijk.”

Eigen dokter Langeveld

De orthopedisch chirurg uit het Haga deed de operatie: “In de operatiekamer zag ik mijn eigen dokter Langeveld. Die kende ik natuurlijk al uit het HagaZiekenhuis. Hij stelde mij aan iedereen in de kamer voor. Toen ik de ruggenprik kreeg, kwam een van de medewerkers voor me staan om mijn schouders vast te houden. Dat was fijn, dan ben je al kalmer. Van de ruggenprik zelf heb ik niets gevoeld. Ik kreeg er ook nog een roesje bij. Daarna kon ik alles nog gewoon horen, maar het was alsof het mijn bewustzijn niet binnenkwam. Hierdoor was ik helemaal niet angstig. Wat dat betreft kan ik iedereen geruststellen die zo’n operatie ondergaat!”

Vlekkeloos verlopen

Aernout Langeveld feliciteert mevrouw Behr“Mevrouw Behr heeft een totale heupprothese gekregen volgens de voorste benadering”, vertelt Haga-orthopeed Aernout Langeveld. “Dan plaatsen we de prothese via een sneetje aan de voorkant van de heup. De patiënt is met deze methode sneller weer op de been. De operatie is vlekkeloos verlopen; kort na de operatie kon ze alweer goed bewegen.”

Ervaren team

De orthopeden van het Haga opereren sinds 6 november niet alleen op de Leyweg, maar dus ook in het LangeLand. Het gaat dan vooral om planbare operaties. Reden is dat na de sluiting van de operatiekamers op de Sportlaan, de capaciteit voor alle operaties op de Leyweg ontoereikend is. Zoals bekend gaan de orthopeden van het HagaZiekenhuis, Reinier de Graaf en LangeLand Ziekenhuis steeds intensiever samenwerken in aanloop naar het nieuwe Orthopedisch Centrum in Zoetermeer in 2019. Daarom lag het voor de hand operatiecapaciteit in Zoetermeer in te kopen.

OperatieteamAernout Langeveld is enthousiast over het verloop van de eerste drie operaties in dit ziekenhuis. “Alles is precies zo gegaan als we gewend waren op locatie Sportlaan in Den Haag. Ik heb samengewerkt met mijn eigen assistent en anesthesist uit het HagaZiekenhuis. En het OK-personeel in het LangeLand is een heel ervaren team, het samenwerken ging heel makkelijk. We gebruiken hier precies dezelfde instrumenten en materialen als in het Haga, dus dat was niet anders dan normaal.”

Vervoer geregeld

Mevrouw Behr vond het aanvankelijk lastig om op tijd in Zoetermeer te zijn. Daarom is er vanuit het HagaZiekenhuis een taxi voor haar geregeld – ook dit hoort bij de zorgverlening. “Dat was heel prettig, dan hoefde ik geen beroep te doen op iemand uit mijn omgeving om al om 6 uur naar Zoetermeer te gaan.”

Inmiddels heeft mevrouw Behr alweer stukjes gelopen en dat ging goed. “Maar dat is niets vergeleken met die mevrouw naast me hoor”, zegt ze lachend. “Die heeft al gedoucht en doet alles weer. En zij heeft ook gisteren een nieuwe heup gekregen!”